marți, 11 mai 2010

PSIHO - Personalitatea


Temperamentul

1-Definire si caract.
Din cele mai vechi timpuri oamenii au realizat ca sunt diferiti din punctul de vedere al tonusului psihic si al structurii nervoase. Unii sunt mai agitate, altii mai calmi, unii mai vioi, altii mai lenti, unii mai perseverenti, altii mai schimbatori, unii mai sciabili altii mai singuratici, toate astea au intrat in zona temperamentului
In limba romana pentru temperament avem cuvantul “fire”, si despre cineva se zice: asa e firea lui.
Inca din antichitate medici precum Hipocrates si Galenus au cercetat temperamental si au legat diferentele temperamentale de predoninanţa uneia din cele patru umori – lichide care circula in organism:
-limfa era legata de temperamentul flegmatic(limfatic).
-vezica biliara dadea temperamental melancholic.
-sangele avea legatura cu temperamental sangvinic
-bila galbena influenta temperamental coleric.
Temperamentul este latura dinamico-energetica a personalitatii care raspunde de cateva caracteristici psihonervoase fundamentale: emotivitatea, activismul, mobilitatea psihica, energia psihica, etc
Temperamentul este innascut si nu se poate modifica radical pe parcursul vietii ci suporta doar doar o usoara modelare.
Temperamentul nu are caracteristici morale, nu exista temperamente bune sau rele, fiecare temperament are avantajele si dezavantajele sale, si nici character estetic, nu sunt temperamente frumoase sau urate.

2-Metoda Pavlov- Tipuri de activitate nervoasa.
-savantul rus Pavlov a inteles ca temperamental este o manifestare a sistemului nervos.
-El a observat ca activitatea nervoasa superioara are trei insusiri fundamentale:
1 – Forţa sau energia psihonervoasa produsa in nucleul neuronului si sta la baza proceselor nervoase si a celor psihice.
2 – Mobilitatea sau viteya cu care energia psihonervoasa se produce si se cheltuie ( incarcarea si descarcarea energetica psihonervoasa).
3 – Echilibrul, adica raportul care se stabileste intre cele doua procese nervoase de baza, excitatia si inhibitia. Daca raportul este egal avem tipul echilibrat, daca predomina inhibitia avem tipul neechilibrat.
Astfel se formeaza sase tipuri psihice grupate in trei perechi: dupa forta avem tipurile puternic-slab, dupa mobilitate, mobil-inert, iar dupa echilibru, echilibrat-neechilibrat.
Cele sase tipuri combinate intre ele dau patru tipuri de activitate nervoasa superioara, care au fost puse in corespondenta cutemperamentele anticilor astfel:

Temperamentul

-Sangvinicul- Puternic, Mobil, Echilibrat.
-Colericul- Puternic, Mobil, Neechilibrat
-Flegamaticul- Puternic, Inert, Echilibrat
-Melancolicul Slab

-Dca Pavlov era consecvent cu criteriile metodei sale, ar fi obtinut 6 temperamente, trei puternice si trei slabe. Dar dorind sa pastreze corespondenta cu temperamentele anticilor a obtinut doar patru temperamente.

3-Metoda Jung-Eysenck
Carl Gustav Jung a fost sa descopere noi criterii de stabilire a temperamentului si noi tipologii psihice. Un criteriu important era dupa el, directia de orientare a energiei psihonervoase, spre lumea externa sau spre interiorul finite noastre. Au reiesit doua tipuri psihice :
-Tipul introvertit- nesociabil, retras in el insusi, meditativ, reflexiv, emotiv.
-Tipul extrovertit- sociabil, vorbaret, dezinvolt, activ, se imprastie in jur prin preocupari.
Psihologul olandez Eysenck a adaugat un nou criteriu, nivelul de nevrozism, adica intensitatea activitatii nervoase, dupa care a stability doua tipuri psihice:
- Stabil – nivel scazut de nevrozism
- Instabil – nivel ridicat de nevrozism.
Eysenck face legatura dintre aceste tipuri psihice si temperamentele anticilor astfel: la tabla

3- Metoda Huysmans – Renne Le Senne
Psihologul olandez Huysmans este cel care trece de la o tipologie intuitive, behaviorista, bazata pe studierea comportamentului, la o metoda bazata pe fapte positive, pe raspunsurile date de subiecti la un test psihologic. Metoda sa a fost perfectionata mai tarziu de psihologul francez Rnne Le Senne si scoala sa de psihologie de la Sorbona. Dupa acestia, elementele constitutive ale firii omenesti sunt: emotivitatea, activitatea si rezonanta reprezentarilor.
A – Emotivitatea este insusirea ce masoara fradul de tulburare pe care o provoaca un eveniment, o persoana, o fiinta, in viata noastra organica si psihologica. Emotia determina eliberarea unei cantitati mai mari sau mai mici din anergia posedata anterior.
-Emotivul se tulbura in situatii in care ceilalti oameni nu sunt miscati, emotia ii epuizeaza energia nervoasa.
-Nonemotivul ramane netulburat chiar in situatii care emotioneaza media oamenilor.
Emotivul il vede pe nonemotiv ca pe o fiinta rece, nepasatoare, reptiliana chiar.
Nonemotivul il vede pe emotive ca pe o fiinta care se agita prea mult, care se face praf pentru orice.
B – Activitatea este masura desfasurarii de actiuni manifestate de la sine sin u de evenimentele din afara ori din constrangere.
-Activul cauta ocazii de actiune chiar cand nu sunt evenimenteexterioare ce pot servi ca pretext. Dupa o activitate depusa, este proaspat fizic si psihic, capabil sa reia activitatea.
-Inactivul opune rezistenta si se plange de efortul pe care e nevoit sa-l depune. Dupa o actiune pare prabusit avand nevoie de mult timp pentru a-si reveni si a-si reface energiile.
C – Rezonanta reprezentarilor consta in rasunetul ori impresia pe care o suferim dupa disparitia evenimentelor si actiunilor. Influenteaza modul nostrum de a simti, gandi si actiona.
- Tipul Primar e dependent de evenimentele prezente si actioneaza sub influenta prezentului. E orientat spre exterior, adaptabil, are reactii vii dar superficiale, apreciaza noul, moda.
-Tipul secundar e orientat dupa trecut, dup ace s-a intamplat, e interiorizat, se angajeaza profound in actiuni si relatii sociale care sunt reduse dar stabile, e reflexive, prevazator, greu de adaptat la context, invata din experienta si are capacitatea de a actualize rapid invatatura experientei trecute, fapt care ii permite evaluari rapide si executii accelerate in situatii asemanatoare.
Din combinarea acestor tipuri reies 8 temperamente precum: nervosii, sentimentalii, colericii, pasionatii, sangvinicii, flegmaticii, amorfii si apaticii.

Niciun comentariu: